Επισκόπηση
Στο χωριό Κέφαλος την Κυριακή της Αποκριάς, γίνεται τρικούβερτο γλέντι με μεταμφιεσμένους, να γυρίζουν όλο το χωριό κατά ομάδες ή μόνοι. Έτσι συνεχίζουν οι καμουζέλλες και οι μασκαράδες, τον δικό τους χορό μαζί με το μεγάλο γλέντι, που στήνεται στην πλατεία του χωριού. Ντόπιοι οργανοπαίκτες, ντύνουν με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, το Αποκριάτικο ξεφάντωμα. Στην καρναβαλική παρέλαση, ξεχωρίζει ο Γιάνναρος. Αυτός είναι ένα αστείο ανθρώπινο ομοίωμα, που το περιφέρουν στο χωριό. Το βράδυ ανέβουν σανό και ξύλα και καίνε τον Γιάνναρο, στην πλατεία του χωριού, χαρίζοντας έτσι άφθονο κέφι. Με την συνοδεία του μεθυστικού, ντόπιου κρασιού, τρώνε πίνουν και χορεύουν, γλεντώντας ως αργά το βράδυ.
Κόσμος πολύς, επίσης, μαζεύεται στις πλατείες και στους δρόμους, στο χωριό Πυλί. Εκεί όλοι παρακολουθούν, την παρέλαση των αρμάτων και τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του χωριού, που διοργανώνονται από πολιτιστικούς συλλόγους, όπως ‘ο Απελλής ‘. Τα θέματα που παίρνουν, είναι συνήθως από την πολιτική επικαιρότητα και από τα διάφορα κοινωνικά δρώμενα του χωριού, διανθισμένα με γνώριμα πρόσωπα και χαρακτήρες. Ο κόσμος που ξεχύνεται γύρω στους δρόμους και καταλήγει μετά το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης, σε μουσικές ταβέρνες, σε εστιατόρια και καφετέριες.
Την Κυριακή της Αποκριάς, γίνονται καρναβαλικές παρελάσεις και στο χωριό Αντιμάχεια. Για μήνες οι πολιτιστικοί σύλλογοι όπως ‘η Πρόοδος’ Αντιμάχειας, προγραμματίζουν και προετοιμάζουν τις φιγούρες, για την Αποκριάτικη παρέλαση. Επίσης φτιάχνουν το γαϊτανάκι, που είναι μια σειρά από πολύχρωμες μακριές κορδέλες, στερεωμένες σε ένα υψηλό στύλο όπου οι καρναβαλιστές γυρίζουν γύρω του. Έπειτα στήνουν ένα λαϊκό υπαίθριο πανηγύρι, με παραδοσιακή μουσική, με τραγούδια και σκωπτικά στιχάκια. Με άφθονο φαγητό και πολύ κέφι, συνήθως τραγουδούν το ‘ήρθαν οι αποκριές που χορεύουν οι γριές’- ήρθαν οι αποκριές που γλεντάνε γριές και νιές’- ήρθαν οι αποκριές που σαρτούνε οι λωλές’.
Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη